Vitamin E dördü tokoferol və dördü tokotrienol olan səkkiz müxtəlif yağda həll olunan ...
Vitamin E nədir? E vitamininin faydaları nələrdir? E vitamini çatışmazlığının səbəbi nədir?...
Vitamin E dördü tokoferol və dördü tokotrienol olan səkkiz müxtəlif yağda həll olunan birləşmələr qrupuna verilən addır. E vitamini görmə, həmçinin beyin, dəri, göz və qan dövranı sistemi sağlamlığı üçün vacib bir qidadır.
E vitamininin faydaları nələrdir?
Vitamin E insan orqanizmindəki hüceyrə membranlarını müxtəlif növ reaktiv oksigen növlərindən qoruyan yağda həll olunan antioksidantdır.Antioksidantlar, bədənin qida parçalanması və ya tütün tüstüsü və ya radiasiyaya məruz qalması zamanı yaranan zərərli molekullar olan sərbəst radikalların təsirinə qarşı bir insanın bədənindəki sağlam hüceyrələri qoruya bilən maddələrdir.Sərbəst radikallar ürək xəstəliklərinin, xərçəngin və digər xəstəliklərin inkişafında rol oynaya bilər. E vitaminini əlavə olaraq qəbul edən insanlar yadda saxlamalıdırlar ki, antioksidan xüsusiyyətlərinə görə E vitamini həmişə qidalarda təbii olaraq olan antioksidantlarla eyni faydaları vermir.Həm təbii, həm də sintetik tokoferollar oksidləşməyə məruz qalır. Bu səbəbdən qida əlavələrində stabillik məqsədilə tokoferil asetat əmələ gətirmək üçün esterləşdirilir.
E vitamini çatışmazlığının səbəbi nədir?
Tibb mütəxəssisləri ümumiyyətlə böyüklərin gündə 7 ilə 15 mq arasında E vitamini qəbul etməsini tövsiyə edir. E vitamini çatışmazlığı nadir bir vəziyyətdir və sinir sistemində sinir ağrısı və ya neyropatiya kimi problemlərə səbəb ola bilər.E vitamini çatışmazlığı adətən E vitamini az olan pəhrizdən daha çox pəhriz yağını həzm etmək problemindən qaynaqlanır.
Həddindən artıq E vitamininin səbəbi nədir?
Müvafiq dozalarda qəbul edildikdə, E vitamininin ağızdan istifadəsi ümumiyyətlə təhlükəsiz hesab olunur. Nadir hallarda, E vitamininin oral qəbulu ürəkbulanma, ishal, bağırsaq krampları, yorğunluq, zəiflik, baş ağrısı, bulanıq görmə, səpgi, cinsiyyət orqanlarının disfunksiyası və sidikdə kreatinin konsentrasiyasının artmasına (kreatinuriya) səbəb ola bilər.Tədqiqatlar göstərdi ki, E vitamininin gündəlik tələbatdan çox qəbul edilməsi ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, demans və digər xəstəliklər riskini azalda bilsə də, bunun bütün səbəblərdən ölüm hallarının cüzi artımı ilə əlaqəli olduğuna dair bəzi sübutlar var. Tərkibində E vitamini olan dəriyə qulluq vasitələrinin istifadəsinin effektiv olduğuna dair heç bir klinik sübut yoxdur.Bəzi tədqiqatlar yüksək dozada E vitamininin yüngül və ya orta dərəcəli Alzheimer xəstəliyi diaqnozu qoyulmuş insanlarda Alzheimer xəstəliyinin inkişafını gecikdirə biləcəyini təklif etsə də, digər tədqiqatlar bu faydanı ölçməmişdir. Vitamin E əlavələrinin yüngül koqnitiv pozğunluğu olan insanların Alzheimer xəstəliyinə keçməsinin qarşısını almaq üçün heç bir təsiri yoxdur.Tibbi araşdırmalar nəticəsində E vitamininin alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin simptomlarını yaxşılaşdırdığı müşahidə edilmişdir. Bununla belə, bu tədqiqatlardan ortaya çıxan bəzi sübutlar göstərir ki, bu məqsədlə iki il ərzində oral vitamin E əlavələri qəbul etmək insulin müqavimətinin yaxşılaşdırılması ilə əlaqəli ola bilər.E vitamini qəbulunun artırılmasının hamiləlik zamanı qan təzyiqinə təsir edən preeklampsi adlanan vəziyyətin qarşısını aldığına dair qəti sübut yoxdur.Müxtəlif tibbi araşdırmalar nəticəsində məlum inancın əksinə olaraq E vitamini və selenium əlavələrinin prostat xərçənginin qarşısını almadığı müşahidə edilmişdir. E vitamini əlavələrinin istifadəsinin prostat xərçəngi riskini artıra biləcəyi ilə bağlı narahatlıq da var.K vitamini çatışmazlığı olan, retinitis piqmentoza adlı göz xəstəliyi olan, qanaxma pozğunluğu olan, şəkərli diabeti olan, keçmişdə infarkt və ya insult keçirmiş, baş və boyun xərçəngi olan və ya qaraciyər xəstəliyindən əziyyət çəkən şəxslər E vitamini əlavələrini qəbul etməzdən əvvəl vəziyyətləri barədə ixtisaslı həkimlə danışmalıdırlar.
Gündəlik E vitamini ehtiyacını necə qarşılamaq olar?
Əksər insanlar üçün balanslaşdırılmış pəhriz kifayət qədər E vitamini təmin edir. E vitamini ilə zəngin qidalara avokado, günəbaxan və soya yağları, günəbaxan tumları, badam, buğda rüşeym yağı, fıstıq, fıstıq yağı, ispanaq, balqabaq, kanola yağı, kələm, qırmızı bibər, qulançar, manqo çuğunduru göyərti, yerfıstığı və zeytun yağı daxildir.Siz həmçinin ət, süd, yarpaqlı göyərti və zənginləşdirilmiş taxıllardan E vitamini ala bilərsiniz. Vitamin E, E vitamini kapsulları və ya E vitamini ampulalarının damcıları şəklində oral əlavə olaraq qəbul edilə bilər. Əməliyyat keçirəcək şəxslər əməliyyatdan iki həftə əvvəl E vitamini qəbulunu dayandırmalıdırlar.
Vitamin E çatışmazlığı ilə əlaqəli əlavə məlumat almaq üçün bizimlə əlaqə saxlayın +994508537488